Trendyol'da neden satış yapamıyorum ?

Umut

New member
Trendyol’da Neden Satış Yapamıyorum? Geleceğe Dair Bir Tartışma

Merhaba forumdaşlar,

Bugün sizlerle uzun zamandır içimde biriken bir konuyu tartışmak istiyorum. Trendyol gibi devasa bir pazar yerinde satış yapmak artık neredeyse herkesin aklına geliyor; küçük esnaftan kurumsal markalara kadar herkes orada. Ancak hepimiz aynı noktada tıkanıyoruz: “Neden satış yapamıyorum?” sorusu. İşte bu yazıda hem kendi deneyimlerimden hem de geleceğe dair gözlemlerden yola çıkarak, biraz samimi bir beyin fırtınası yapmak istiyorum. Belki de sizlerin katkılarıyla çok daha zengin bir tartışmaya dönüşür.

---

Erkeklerin Stratejik ve Analitik Bakış Açısı

Forumlarda erkek üyelerin sıkça dile getirdiği şey, işin tamamen strateji ve analiz boyutuna kaymasıdır. “Ürün fiyatlamasını doğru yaptın mı?”, “Rakip analizi yaptın mı?”, “Reklam bütçeni optimize ettin mi?” gibi sorular öne çıkıyor. Geleceğe baktığımızda bu soruların önemi katlanarak artacak gibi görünüyor. Çünkü algoritmaların gelişmesiyle beraber sadece ürün listelemek değil, veriye dayalı kararlar almak satışın temel belirleyicisi olacak.

Belki 2030’da Trendyol gibi platformlar, satıcıların iş zekâsı yazılımlarını entegre etmesini zorunlu tutacak. Yani ürününüzü yüklemeden önce sistem size “bu fiyatla satamazsınız, kâr marjınız düşer” gibi geri bildirimler verecek. Erkeklerin bu yöndeki stratejik kaygıları gelecekte daha da haklı çıkabilir.

---

Kadınların İnsan Odaklı ve Toplumsal Yaklaşımı

Kadın satıcıların ya da gözlemcilerin ise daha farklı bir odak noktası var: İnsan ilişkileri ve toplumsal etkiler. “Müşteri seni niye tercih etsin?”, “Markan hangi duyguyu temsil ediyor?”, “Toplumda nasıl bir iz bırakıyorsun?” gibi sorular kadın üyelerin tahminlerinde sıkça karşımıza çıkıyor.

Gelecekte bu yaklaşım da kritik hale gelecek. Çünkü tüketicilerin yalnızca ürün değil, değer ve aidiyet aradığı bir döneme giriyoruz. Belki birkaç yıl içinde Trendyol algoritmaları sadece fiyat ve teslimat hızını değil, markanın sosyal sorumluluk projelerine katılımını ya da müşteri memnuniyetine verdiği önemi de sıralama kriterlerine dahil edecek. İşte o zaman, kadınların bu “insan merkezli bakışı” satıcılar için en büyük avantaj olabilir.

---

Neden Şimdi Satış Yapamıyoruz?

Bugünün sorununa dönersek, çoğumuzun satış yapamamasının birkaç temel nedeni var:

1. Rekabetin doygunluğu: Aynı ürünü binlerce kişi satıyor.

2. Algoritma bağımlılığı: Trendyol sizi öne çıkarmazsa görünmezsiniz.

3. Yetersiz farkındalık: Müşteri, sizin markanızı diğerlerinden ayıran şeyi göremiyor.

4. Yatırım eksikliği: Reklam bütçesi ayırmadan satış yapmaya çalışmak neredeyse imkânsız.

Ancak tüm bunlar gelecekte nasıl değişebilir? Örneğin, yapay zekâ destekli kişiselleştirme arttıkça küçük satıcıların şansı artar mı? Yoksa büyük markalar daha da mı güçlenir?

---

Gelecekte Trendyol ve E-Ticaret Ekosistemi

Şunu hayal edin: 2040 yılında Trendyol’a ürün yüklediğinizde sadece stok ve fiyat girmek yetmiyor. Sistem sizden markanızın hikâyesini, toplumsal katkılarını ve müşteri deneyim vizyonunuzu da anlatmanızı istiyor. Çünkü yapay zekâlı müşteriler –evet, gelecekte belki insanlar yerine alışverişi yapay zekâ asistanları yapacak– “benim sahibim bu ürünü alırken hangi değerlere uygun davranıyor?” diye sorgulayacak.

O zaman “neden satış yapamıyorum?” sorusu, belki de bambaşka bir boyut kazanacak. Belki de mesele artık ürünün kalitesi değil, markanın kişiliği olacak.

---

Forumdaşlara Sorular

- Sizce gelecekte algoritmalar sadece satış rakamlarına değil, toplumsal fayda puanına göre de satıcıları sıralar mı?

- Erkeklerin analitik yaklaşımı mı yoksa kadınların insan merkezli bakışı mı daha baskın çıkar? Yoksa ikisinin birleştiği hibrit bir model mi hâkim olur?

- Yapay zekâlı alışveriş asistanlarının yükseldiği bir gelecekte, “marka” kavramı nasıl yeniden tanımlanır?

- Küçük satıcıların ayakta kalabilmesi için gelecekte nasıl bir dayanışma modeli ortaya çıkabilir?

---

Sonuç Yerine: Ortak Bir Beyin Fırtınası

Trendyol’da neden satış yapamıyoruz sorusu, aslında bugünün ötesinde geleceğin ticaret vizyonunu tartışmamıza açılan bir kapı. Erkeklerin stratejik bakışlarıyla kadınların insan odaklı tahminleri birleştiğinde, ortaya çok daha güçlü bir tablo çıkıyor.

Gelecek yıllarda satış yapmak belki de sadece “ürün satışı” olmaktan çıkıp, bir tür toplumsal değer üretimi haline gelecek. Ve işte o noktada, bugünkü sıkıntılarımızı aşmanın yolu sadece algoritmayı çözmek değil, aynı zamanda insanı, toplumu ve geleceği anlamaktan geçecek.

Peki siz ne düşünüyorsunuz forumdaşlar? Satış yapamamanın bugünkü nedenleri mi daha kritik, yoksa gelecekte bizi bekleyen bu yeni parametreler mi?