Sap Öğrenmek Zor Mu ?

Umut

New member
SAP Öğrenmek Zor mu? Gerçekler, Yanılgılar ve Cevaplar

SAP, dünya çapında binlerce şirket tarafından kullanılan bir kurumsal kaynak planlama (ERP) yazılımıdır. Bu yazılım; finans, insan kaynakları, üretim, tedarik zinciri, satış ve daha birçok iş sürecinin yönetimini sağlar. Ancak SAP hakkında en çok sorulan sorulardan biri şudur: SAP öğrenmek zor mu? Bu soruya verilecek yanıt; kişinin teknik bilgi seviyesi, ilgi alanı, öğrenme motivasyonu ve hedeflerine göre değişkenlik gösterir. Ancak SAP’nin yapısı, kapsamı ve öğrenme süreci hakkında net bilgilerle bu soruyu detaylı biçimde ele alabiliriz.

SAP Öğrenmek Neden Zor Görünür?

SAP'nin zor olarak algılanmasının birkaç temel nedeni vardır:

1. Modül Sayısının Fazlalığı: SAP, FI (Finans), CO (Kontrol), MM (Malzeme Yönetimi), SD (Satış ve Dağıtım), PP (Üretim Planlama), HCM (İnsan Kaynakları) gibi birçok farklı modülden oluşur. Her modül ayrı bir dünya gibidir ve kendi iç yapısına sahiptir.

2. Teknik ve Fonksiyonel Alanların Ayrılığı: SAP'de teknik taraf (ABAP programlama, sistem yönetimi) ile fonksiyonel taraf (modül uzmanlığı) birbirinden oldukça farklıdır. Hangi tarafa yöneleceğinizi bilmeden öğrenmeye çalışmak sizi zorlayabilir.

3. Gerçek Proje Deneyimi Gereksinimi: SAP'nin teorik bilgisi kadar uygulamalı bilgi de önemlidir. Gerçek projeler üzerinde çalışmadan sadece doküman okuyarak uzmanlaşmak oldukça zordur.

4. Karmaşık Arayüz ve Terminoloji: SAP'nin kullanıcı arayüzü alışılmışın dışındadır ve kendi terminolojisine sahiptir. Yeni başlayanlar için bu dil adeta yeni bir lisan gibidir.

SAP Öğrenmek İçin Hangi Ön Bilgiler Gerekli?

SAP öğrenmeye başlamak için bazı temel bilgiler gereklidir:

- İş Süreçleri Bilgisi: SAP bir ERP yazılımı olduğu için üretim, lojistik, finans gibi iş süreçleri hakkında genel bilgi sahibi olmak öğrenmeyi kolaylaştırır.

- Excel ve Veritabanı Bilgisi: SAP ile çalışırken veri analizi ve raporlama önemli yer tutar. Excel ve temel SQL bilgisi işinize yarar.

- İngilizce: SAP'nin belgeleri, eğitim materyalleri ve hatta ekranları genellikle İngilizce’dir. İngilizce bilmek büyük avantaj sağlar.

- Problem Çözme Yeteneği: SAP, kullanıcı hataları, sistem sorunları ve iş süreçleriyle ilgili pek çok problemle sizi karşı karşıya bırakır. Analitik düşünme burada çok değerlidir.

SAP Öğrenmek Ne Kadar Sürer?

Bu sorunun yanıtı kişinin hedeflerine ve öğrenme metoduna göre değişir. İşte birkaç senaryo:

- Sadece kullanıcı olmak isteyen biri için (örneğin muhasebe modülünü kullanacak biri): 2-3 ayda temel işlemleri öğrenmek mümkündür.

- Fonksiyonel danışman olmak isteyen biri için: En az 6-12 ay gerçek proje tecrübesiyle birlikte yoğun öğrenme süreci gerekir.

- ABAP programcısı olmak isteyen biri için: Önceden programlama deneyimi varsa 4-6 ay içinde başlangıç seviyesinde kod yazabilir.

SAP Öğrenmek İçin En Etkili Yöntemler Nelerdir?

1. Online Eğitim Platformları: Udemy, Coursera, openSAP gibi platformlar başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar eğitim sunar.

2. Resmi SAP Sertifikasyonları: SAP'nin kendi sunduğu sertifika programları hem bilgi kazandırır hem de özgeçmişinizde güçlü görünür.

3. Simülasyon Ortamları: SAP’nin canlı sistemine benzer demo sistemlerde uygulamalı çalışmak öğrenme sürecini hızlandırır.

4. Mentorluk ve Forumlar: SAP Community Network (SCN), forumlar ve LinkedIn grupları üzerinden deneyimli kişilerle iletişime geçerek öğrenme sürecinizi hızlandırabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular ve Yanıtları

1. SAP programlamadan da öğrenilir mi?

Evet. SAP sadece programlama değildir. Fonksiyonel danışmanlık rolleri, iş süreçlerinin yönetilmesiyle ilgilidir ve programlama bilmeden yapılabilir.

2. SAP öğrenmek için üniversite mezunu olmak şart mı?

Hayır. SAP öğrenmek için üniversite diploması şart değildir. Ancak iş süreçlerini anlayabilecek düzeyde temel bilgiye sahip olmak gerekir.

3. SAP ile hangi alanlarda kariyer yapılabilir?

SAP danışmanlığı, SAP destek uzmanlığı, SAP analistliği, ABAP programcılığı gibi birçok farklı alanda kariyer mümkündür. Ayrıca büyük kurumsal firmalarda SAP kullanıcıları da önemli roller üstlenir.

4. SAP öğrenmenin maliyeti ne kadar?

Ücretsiz kaynaklarla başlamak mümkündür. Ancak resmi eğitimler ve sertifikalar için ortalama 500 - 3000 USD arasında bütçe gerekebilir. İşveren destekli kurslar veya devlet teşvikli eğitim programları da mevcuttur.

5. SAP zor ama kazançlı bir alan mı?

Kesinlikle evet. SAP uzmanlarının maaşları sektörde oldukça yüksektir. Özellikle deneyim kazandıkça yurtdışı projelerde yer almak ve danışmanlık yapmak mümkündür.

6. SAP ile ne kadar sürede iş bulunur?

Bu, piyasadaki talebe, sizin hangi modülde uzmanlaştığınıza ve deneyiminize bağlıdır. Freelance projelerle başlayarak deneyim kazanmak en etkili yoldur. SAP bilgisi olan kişiler genellikle rekabet avantajı elde eder.

7. Hangi SAP modülünü seçmeliyim?

Bu tamamen ilgi alanınıza bağlı. Finans kökenliyseniz FI/CO modülleri, insan kaynaklarında çalışıyorsanız HCM modülü, üretim sektöründeyseniz PP/MM modülleri uygundur. Yazılım ilgisi olanlar için ABAP idealdir.

Sonuç: SAP Öğrenmek Zor mu, Değer mi?

Evet, SAP öğrenmek ilk etapta zor görünebilir. Ancak planlı bir şekilde modül seçimi yaparak, kaynakları doğru kullanarak ve uygulama yaparak bu süreç yönetilebilir hale gelir. Zorluk derecesi yüksek ama getirisi de oldukça tatmin edici olan bir alandır. İş dünyasında SAP bilgisi olan bireyler hem daha yüksek maaşlar alır hem de daha çok tercih edilir. Kısacası: SAP öğrenmek zor ama imkânsız değil, ve kesinlikle değecek bir yatırımdır.