Şizofreni kaç ayda geçer ?

Koray

New member
[color=]Zihnim Anlamı Nedir? Bir Hikâyenin İçinde Saklı Cevap[/color]

Sevgili forumdaşlar,

Bugün sizlerle içimde uzun zamandır dönüp duran bir hikâyeyi paylaşmak istiyorum. Bazen insan kendi zihninin sesini anlamakta zorlanıyor; düşünceler, duygular ve stratejiler bir karmaşa gibi birbirine karışıyor. Ama bir an gelir ki zihnin anlamı, insanın yaşadığı bir olayla, bir karşılaşmayla ya da bir sözle açığa çıkar. İşte size, zihnim anlamı nedir sorusunu kalbime dokunarak hissettiren bir hikâye…

[color=]Bir Kavşakta Başlayan Hikâye[/color]

Bir yaz akşamı, çocukluk arkadaşlarım Elif ve Mert’le birlikte aynı kafede buluştuk. Kafemiz denize nazır, ahşap sandalyeleriyle samimi bir mekândı. Dalga sesleri içimize işliyordu. Sohbetin bir noktasında konu, insanın zihninin ona ne ifade ettiği üzerine geldi.

Mert, alışkanlıkla hemen konuya çözümcü bir tavırla yaklaştı.

“Zihin dediğin bir araçtır,” dedi. “Plan yapar, strateji kurar, riskleri analiz eder. Hayatta kalmamızı sağlayan en büyük silahımızdır.”

Elif ise dudaklarında hafif bir tebessümle söze girdi.

“Benim için zihin bir araç değil, bir yol arkadaşı. Anlamını, hislerle ve bağlarla buluyor. Bazen bir bakış, bazen bir sarılış, zihnimde öyle büyük kapılar açıyor ki plan ya da stratejiyle açıklanamaz.”

O an ikisinin farklı yaklaşımı, zihnin anlamını sorgulamam için bana bir pencere açtı.

[color=]Zihin: Strateji mi, Empati mi?[/color]

Mert’in zihni, satranç tahtasındaki taşlar gibiydi. Her hamlenin sonucunu hesaplayan, her ihtimali değerlendiren bir mühendis titizliği vardı. Çocukken bile oyunlarımızı kurarken kuralları o belirler, herkesin görevini net bir şekilde dağıtırdı. Ona göre zihnin anlamı, kontrol etmekti.

Elif’in zihni ise bir melodiydi. İnsanların duygularını sezerek, kalplerine dokunarak hareket ederdi. Biz çocukken kavga ettiğimizde, barıştıran hep Elif olurdu. Ona göre zihnin anlamı, bağ kurmaktı.

Ben ise arada kalmış gibiydim. Bir yanım Mert gibi düzeni, hesaplamayı arzularken diğer yanım Elif gibi derin bağlar ve duygular peşindeydi. Zihnim bana hem bir harita hem de bir şiir gibi görünüyordu.

[color=]Bir Kriz Anı[/color]

O yaz akşamının ilerleyen saatlerinde, kafeden çıkıp yürüyüşe başladık. Sahil yolunda kalabalık vardı. Tam o sırada küçük bir çocuk kalabalıkta kayboldu. Annesinin panik dolu çığlığı hepimizi sarstı.

Mert hemen harekete geçti. “Sen şu tarafa bak, ben buradan arayacağım!” diye görev dağıttı. Stratejisi hızlı, net ve mantıklıydı.

Elif ise kadının yanına koştu, elini tuttu, gözlerinin içine bakarak, “Merak etme, birlikte bulacağız,” dedi. Onun empatisi annenin yüreğini sakinleştirdi, gözyaşlarını dindirdi.

Ben ise her ikisinin ortasında kaldım. Hem Mert’in stratejik bakışını hem de Elif’in empatik yaklaşımını zihnimde harmanlamaya çalıştım. Bir yandan kalabalığa dikkatle bakarken diğer yandan annenin yanında olmayı sürdürdüm. Sonunda çocuğu birkaç sokak ötede bir satıcının yanında bulduk. Annenin kucağına koştuğunda, o an zihnimin bana söylediği şey açıktı: Zihnin anlamı, yalnızca çözüm üretmek ya da yalnızca bağ kurmak değildi. Asıl anlam, bu ikisini dengeleyebilmekti.

[color=]Zihnin Gerçek Anlamı[/color]

O gece eve dönerken uzun uzun düşündüm. Zihnim bana neydi? Belki bir hesap makinesi, belki bir şiir defteri… Ama aslında zihnin anlamı, hayatın tam ortasında yaşanan o anlarda kendini gösteriyordu. Bir annenin gözyaşında, bir arkadaşın kararlılığında, bir tebessümde…

Mert’in bakış açısı bana hayatta sağlam adımlar atmayı öğretti. Elif’in yaklaşımı ise bana insan olmanın özünü hatırlattı. İkisi bir araya geldiğinde zihnim, yalnızca bir düşünme organı değil, hayatı anlamlandıran en değerli pusula oldu.

[color=]Forumdaşlara Bir Soru[/color]

Sevgili dostlar, bu hikâyeyi paylaşmamın sebebi, hepimizin zihnine farklı anlamlar yüklemesi. Kimimiz için strateji, kimimiz için empati, kimimiz içinse ikisinin birleşimi… Peki sizin için zihnin anlamı nedir? Bir kriz anında ya da bir mutlulukta zihniniz size nasıl rehberlik ediyor?

Hikâyemi burada noktalarken, sizlerin düşüncelerini merakla bekliyorum. Belki de bu forumda hep birlikte, zihnimizin gerçek anlamına biraz daha yaklaşırız.